De ‘Oude Wheem’

De Oude Wheem is een ideale plek om tot rust te komen en God te ontmoeten. Het statige witte huis ligt midden in het centrum van Nijkerk, maar verscholen achter de winkelstraten en zowel voor als achter omringd door een grote tuin.
De benedenverdieping met opkamer is de plek waar Cees en Ida wonen, terwijl op de bovenverdieping en ruime zolder de gastenverblijven zijn gevestigd. In het aangrenzende Koetshuis vind je Ida’s schilderatelier waar Ida (op afspraak) profetische schilderworkshops geeft. 

De Oude Wheem is net als de Tweede Pastorie in beheer van Streams en als gastenhuis gekoppeld aan het Huis van Gebed. Dat betekent dat iedereen die wat verder weg woont van Nijkerk, maar toch het Huis van Gebed wil bezoeken, van een aangenaam verblijf kan genieten op basis van logies en ontbijt. Wil je in de middag of in de avond van een goede lunch of warme maaltijd genieten, dan kan je terecht in één van de andere panden die Streams in beheer heeft. Zoals Brink42, een monumentaal oud herenhuis waarin een lunchroom is gevestigd of Breede Beek, het in 2021 geopende restaurant met theater waar je heerlijk kunt dineren of afhaalmaaltijden kunt verkrijgen. 

In de ‘Oude Wheem’ is gratis Wifi en gasten kunnen hun auto parkeren in de garage naast het Koetshuis. Deze biedt maximaal ruimte aan 5 of 6 auto’s, mits daarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de auto’s van andere gasten. Mocht er geen ruimte meer zijn in de garage, dan is het toegestaan voor het Koetshuis te parkeren. Op het terrein voor de ingang van de garage geldt een parkeerverbod.

Retraites

In combinatie met het Huis van Gebed, dat gevestigd is in de Tweede Pastorie (op loopafstand) bieden we gelegenheid voor retraites. Met een retraite bedoelen we een mogelijkheid om één of meerdere dagen tot rust te komen; een moment te nemen van reflectie, aanbidding en gebed. Meerdere keren per jaar organiseren we retraite-weekenden, maar het is ook mogelijk om los daarvan een moment te boeken voor een retraite in groepsverband. Voor een groepsretraite is maximaal ruimte voor 8 personen.

De invulling van een retraiteweekend kan in overleg plaatsvinden, omdat ieder dat weer op een eigen unieke manier kan en wil beleven. Graag willen we daarbij behulpzaam zijn d.m.v. aanbidding, gebed, gesprekken en verschillende workshops. Voorop staat dat je voldoende ruimte krijgt voor jezelf om na een retraite weer opgebouwd en verfrist naar huis terug te keren.

De Gastenkamers

De Oude Wheem heeft de beschikking over drie mooie gastenkamers, 2 badkamers en een sfeervolle ontbijtkamer en lounge. Gastenkamers 1 en 2 zijn vrijwel identiek en bevinden zich op de 1e verdieping met uitzicht op het Wheemplein.
Elke kamer heeft een gezellig zitje en een eigen wastafel. Op dezelfde verdieping bevindt zich de (gezamenlijke) badkamer met inloopdouche, grote 2-persoons wastafel en toilet.

Gastenkamer 3 bevindt zich op de ruime zolder onder het rustieke balkenplafond en beschikt over een eigen luxe badkamer met ligbad, 2-persoons wastafel, inloopdouche en toilet. 
Aangrenzend is een extra kamer met 1-persoonsbed, met daarachter nog eens een aparte ruimte met 2 aparte bedden. Zo is de zolder uitermate geschikt als familiekamer of voor een groep van maximaal 5 personen. Ook deze grote gastenkamer heeft uitzicht op het Wheemplein

Lounge

Op de eerste verdieping bevindt zich de gezellige lounge voor gezamenlijk gebruik, waar gasten elkaar kunnen ontmoeten. In deze sfeervolle living staat een heerlijke luie bank en fauteuils waar je kunt ontspannen en een drankje kunt nuttigen. Er is tevens een klein koelkastje aanwezig. 

Het is mooie plek voor een goed gesprek, maar je kunt er ook voor kiezen om te relaxen of een boek te pakken uit de boekenkast. Op dezelfde verdieping is de ontbijtkamer te vinden, waar elke ochtend het ontbijt voor de gasten wordt geserveerd. 

Kosten

Verblijf in ‘De Oude Wheem’ is op giftenbasis wanneer deelgenomen wordt aan de activiteiten van het Huis van Gebed. Met je gift dek je de kosten van je verblijf en bouw je mee aan het Huis van Gebed. Omdat we ANBI zijn is je gift bovendien fiscaal aftrekbaar. We laten je vrij om zelf de hoogte van je gift te bepalen. Er is een richtbedrag voor de gastenkamers, maar iedere gast is vrij om meer of minder te geven. 

Voor het reserveren van een retraite hanteren we vaste prijzen per kamer voor logies en ontbijt. Indien er gekozen wordt voor een retraiteprogramma met workshops kan er gekozen worden voor een arrangement waarbij de lunch in Brink42 en diner in Breede Beek is inbegrepen. Er kan ook gekozen worden voor een verblijf zonder lunch en diner.

Voor meer informatie kan je met ons contact opnemen.
Locatie:  Oude Wheem, Langestraat 7, 3861 BM Nijkerk

Oude Wheem met koetshuis

Geschiedenis

‘Wheem’ is een oud-Hollands woord voor ‘Pastorie’. ‘De Oude Wheem’ is één van de oudste huizen van Nijkerk en wellicht wel de oudste Pastorie van Nederland.
Aanvankelijk was de Wheem de woning van de pastoor, en na de Reformatie de Pastorie van de Hervormde Catharinakerk en woning van de eerste voorganger (van 1583-1929). De tweede voorganger woonde in de Tweede Pastorie in de Catharinastraat (het huidige Huis van Gebed).

Bij de grote stadsbrand in 1540 ging het toenmalige “Nieuwkerk” vrijwel geheel in vlammen op. De Wheem was het eerste huis wat vlak daarna werd gebouwd, en enkele delen van het huidige huis dateren nog van die tijd.
In latere jaren is het huis verbouwd, zo dateert de achtergevel, evenals de grote schuur, uit de 18e eeuw. Het vroegere koetshuis, naast de Wheem is van diezelfde tijd.
Na een grondige verbouwing, waarbij de oude elementen zoveel mogelijk intact zijn gebleven, werd ‘De Oude Wheem’ in 2009 benoemd tot het ‘mooiste monument’ van Nijkerk. Sinds 2017 is het huis in beheer van Stichting Streams.

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'