Blowin’ in the wind

Deze vakantie zaten we in Italië aan het Comomeer. Een heerlijk plekje in de zon. Ons balkon had een prachtig uitzicht over het meer en daar zaten we regelmatig te kijken naar de tientallen kitesurfers en windsurfers die over het water schoven. Een boeiend gezicht.  De meesten waren erg bedreven en maakten hoge sprongen met hun surfplank. Ze richtten hun zeil of scherm op de wind en schoten vooruit over het water. Een enkeling moest het nog leren en ploeterde zich vooruit. Het kostte hen veel moeite om dat zeil omhoog te trekken. Het leek zo zinloos, want na een tijdje dobberen en worstelen met water en wind plonsten ze weer in het water.
Dat leek me erg frusterend en vermoeiend, maar ik zag dat ze de moed niet op wilden geven. Vol goede moed zag ik ze worstelen terwijl om hen heen anderen met grote snelheid over het water scheerden. Hoe groot was het contrast tussen de leerling en de professional.
De kitesurfers gingen duidelijk harder dan de windsurfers. Logisch ook: ze hadden een groter scherm dat hoger in de lucht stond en ze vingen dus veel meer wind.

Gaat het hele leven niet om het zoeken naar de juiste windrichting? Het opvangen ervan, bijsturen, snelheid krijgen, balans houden…
Jezus zegt in Johannes 3: 8:  ‘De wind blaast waarheen hij wil, je hoort het geluid, maar je weet niet vanwaar hij komt of waar hij heen gaat, zo is een ieder die uit de Geest geboren is’
Wat zou dat betekenen? Dat je niet weet hoe alles gaat lopen omdat de Geest je leven leidt… De optimist zegt: ‘Dat is een spannend avontuur!’ Hij richt zijn zeil op de wind en springt omhoog. De pessimist zegt: ‘Eén en al onzekerheid!’ Hij tobt en ploegt met zijn plank door het water en komt niet vooruit. Je hebt zelf de keuze tot welke categorie je wilt behoren… Het feit is: Als we ons overgeven aan de Geest hebben we het leven niet meer zelf in de hand. Dan gaat het er om nauwkeurig te zoeken naar de juiste ‘windrichting’ en je volledig over te geven aan Hem…

Aan de andere kant zegt Prediker 11: 4 ‘ Wie steeds op de wind let zal niet zaaien en wie steeds naar de wolken ziet zal niet maaien.’ In feite zegt de Bijbel: alles moet in balans zijn. Je moet op de windrichting van de Heilige Geest letten, maar niet altijd met je hoofd in de wolken blijven lopen.

Kijken jullie wel eens naar de wolken in de lucht? Ik wel. Soms zijn de wolken prachtig om naar te kijken. Wolken zijn net gedachten in je hoofd. Ze kunnen zo maar ineens ontstaan maar ook weer wegwaaien. Net als ideeën, woorden, of teksten. Als je er niets mee doet kan je ze morgen weer vergeten zijn. Zoals wolken weggeblazen worden door de wind, worden je ideeën of gedachten dan weg gevaagd door de drukte van alledag. Maar als je ze opschrijft kan er een lied ontstaan of een gedicht, of een overdenking dat je later terug kunt lezen. Dat kan het weer opnieuw verfrissen of bemoedigen. Of je kan ze doorgeven aan anderen zodat zij daar weer hun voordeel mee kunnen doen.  En daar gaat het om: je gedachten omzetten in daden.

Waar komen al die gedachten toch vandaan? De bijbel zegt dat ze opwellen in je hart. Zeker de goede gedachten die door de Geest worden ingegeven. En daar moet je vooral wat mee doen!
Geef je over aan de Heilige Geest… Laat je hart gevuld worden door Hem. Hij inspireert! Hij moedigt je aan! Hij zet je in beweging! En dan kan je net als die kitesurfer tot grote hoogte komen!

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'