Een beetje

Ik kijk graag naar het programma ‘De wereld draait door’. Ik vind het leuk om de gasten in dat programma te horen die dan iets komen vertellen, of iets komen laten zien.
Kort geleden waren er een aantal deskundigen bij elkaar gezocht die mochten zeggen welk woord er uit de Nederlandse taal geschrapt moest worden. Gewoon omdat het woord onjuist was, of vaak verkeerd wordt begrepen. Of omdat zij vonden dat dit woord een verkeerde indruk geeft. Een woord die naar hun mening niet meer gebruikt zou moeten worden.
En zoals dat zo vaak gaat, had elke deskundige een ander woord in gedachten. Want elk mens heeft zijn eigen mening.

Nou ben ik geen literair deskundige, en wil ik dan ook zeker niet pretenderen dat ik daar verstand van heb, maar ik zou wel zo’n woord kunnen noemen. Een woord wat naar mijn mening geschrapt zou moeten worden. En dat is…. ‘Een beetje’.
Een beetje vind ik nou zo’n typisch Nederlands woord waar je niets aan hebt. In het woordenboek staat bij beetje: een kleine hoeveelheid. Maar dat is natuurlijk een erg vaag begrip. Want hoeveel is een beetje? Wat voor de één een beetje is, is voor de ander net genoeg.

Er zijn liedjes over geschreven. Sterker nog; we hebben er ooit het songfestival mee gewonnen in 1959; Een beetje… Of dat andere lied van Andre Hazes: een beetje verliefd… Kan dat? Kan je een beetje verliefd zijn? Je bent verliefd of je bent het niet.
Wat moet je nou met een beetje? Het is ook een misleidend woord, want als je een beetje hebt, geeft dat de indruk dat je er niet veel mee kan. Maar dat is niet zo.
Met een beetje vuur kan een heel bos door brand verwoest worden. Maar in positieve zin kan een beetje ook heel veel goeds verrichten. Het is maar net wat je er mee doet.

Er staat een verhaal in de bijbel over een arme weduwe die veel schulden had. Ze kon die schulden niet betalen en nu zouden haar twee kinderen als slaven worden verkocht. Toen kwam Elisa, de profeet van God op haar pad. Wat heb je in huis? vroeg hij. Alleen maar een beetje olie, was het antwoord. En toen gebeurde het wonder.
Ze moest zoveel mogelijk lege vaten in huis halen en die vol gieten met dat beetje olie. En de olie bleef stromen totdat alle vaten vol waren. Zo kon ze de olie verkopen en haar schulden betalen. Een wonder, omdat ze erop vertrouwde dat God iets met dat kleine beetje olie kon doen. Ze had ook haar verstand kunnen gebruiken en kunnen zeggen: dat is niet mogelijk, daar begin ik niet aan… Mijn beetje kan nooit veel worden.

Een ander verhaal wat hier op lijkt is het moment dat Jezus omringd is met duizenden mensen die naar Hem kwamen luisteren. En op een gegeven moment hadden al die mensen honger. Maar er was bijna niets. Ja een jongen had vijf broden en twee vissen.
Een beetje eten. En hij gaf dat beetje aan Jezus. Ook toen gebeurde het wonder en vermenigvuldigde Jezus dat beetje zodat al die duizenden mensen te eten hadden.

Misschien heb jij ook maar een beetje talent. En zeg je: anderen zijn beter en kunnen meer. Dus ben je geneigd het zo maar te laten. Of zeg je: ik heb maar een beetje geld, daar kan niet veel mee gebeuren. Dus doe je er maar niets mee.
Dan zeg ik: stop met die gedachte! Denk niet dat jouw beetje niets kan betekenen. Dat het niets voorstelt. Als je dat echt denkt schrappen we dat woord uit het woordenboek.

Leg het beetje van jou in de handen van Jezus en investeer. Kom in beweging en doe er wat mee. Je zult zien dat het dan vermenigvuldigd wordt. Dat het veel meer is en veel kan uitwerken dan wat je ooit had gedacht. Je zult verbaasd staan….

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'