HCL

Sinds enige tijd zijn er 3 ongenode gasten mijn huis en mijn leven binnengedrongen. Eigenlijk zijn het twee broers maar ze proberen regelmatig hun gemene zusje op sleeptouw te nemen. Als ik niet alert genoeg ben heeft dat zusje toch een plaats gevonden en moet ik haar weer de deur wijzen. Want als ik haar ruimte geef merk ik dat ze snel kan groeien en steeds meer aandacht vraagt. Het risico daarvan is dat ze mijn gedachtewereld kan gaan beheersen en mijn hart wil vervuilen.

Waar gaat het over en over wie heb ik het?

De diagnose was HCL: Drie letters die staan voor HairyCell Leukemie. Een zeldzame vorm van een bloedziekte waarvan de naam misleidend is, want er is niets “leuks” aan.
De twee broers die deze ziekte vergezelden waren Moe en Mat. De één kwam in mijn lichaam en de ander in mijn ziel. Moe is een zwaargebouwde onbehouwen man die op onverwachte momenten op mij gaat zitten, zodat ik regelmatig geblokkeerd word in mijn bewegingen. Hij geeft mij een enorm benauwd gevoel, die mij soms de adem beneemt.
Het enige wat ik dan nog kan doen is stoppen waar ik mee bezig ben en proberen te ontspannen. Dat gaat me niet gemakkelijk af, want ik houd ervan om in beweging te blijven en werk af te maken. Dat gaf me altijd energie, terwijl ik nu merk dat ik regelmatig moet stoppen omdat deze zware jongen bezit van me neemt. ‘Ik ben Moe’ hoor ik mezelf dan zeggen en besef dan dat hij er is.

Zijn broer Mat werkt subtieler en is vaak op de achtergrond aanwezig. Zodra Moe eraan komt is Mat er ook altijd bij, maar minder tastbaar en lichamelijk. Mat werkt namelijk inwendig en in het geheim. Hij doet zijn naam eer aan want zijn specialisme is om de glans van alles weg te nemen. Dat doet hij ook als Moe er even niet is, maar als ze samenwerken heeft zijn input meer effect. Soms lukt het mij om hem op afstand te houden, maar ik merk dat ik daarbij vaak hulp van anderen voor nodig heb en het krachtigste wapen dat hem tegen kan houden is gebed en aanbidding. Moe is daar beter tegen bestand, maar Mat kan daar absoluut niet tegen. Moe komt zijn broer dan ook vaak te hulp, want hij weet dat wanneer hij op mij gaat zitten het moeilijker voor mij is om te (aan)bidden. En dan krijgt Mat ruimte om mij uit balans te brengen.

En dan is daar hun gemene zusje. Haar naam is ‘Somber’ en ze was al eerder in mijn leven want haar plek was genetisch bepaald. Ze zat al jaren in de familie, maar toen de Heilige Geest steeds meer ruimte in mij kreeg moest ‘Somber’ vertrekken. Toch probeert ze regelmatig haar plek terug te winnen en als ik geestelijk verzwak kan zij haar gang gaan. En nu Moe en Mat er zijn proberen zij Somber terug te halen. Mat en Somber lijken veel op elkaar, alleen Somber zit op een ander plekje. Waar Mat mijn ziel bewerkt is Somber in strijd met mijn geest. Waar Mat vooral van de alledaagse dingen de glans weghaalt, daar werkt Somber in op de toekomst. Ze probeert mijn visie en mijn dromen negatief te beïnvloeden, ze fluistert mij allerlei kritische woorden in en zaait twijfel en ongeloof.

HCL is ongeneeslijk zeggen de artsen. Dat zou betekenen dat ik moet leren weerstand te bieden tegen deze onheilige drie-eenheid. Daar heb ik God voor nodig, maar ook het gebed van anderen om mij heen. Want Moe is een sterke vent die mij regelmatig de kracht ontneemt om zelf te bidden. 

Toch weet ik dat God ook mijn beperkte gebed ziet en hoort. Hij heeft mij gewezen op Zijn belofte in Jesaja 40: 29-31 die ik mij eigen probeer te maken: 

“Hij geeft de vermoeide kracht en hij vermeerdert de sterkte van wie geen krachten heeft. Wie de Here verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden.”

Het wonderlijke is dat die woorden een bijzondere uitwerking hebben. Ze hebben mij naar een andere belofte gebracht die door diezelfde profeet werd uitgesproken. Woorden die Jezus heeft herhaald en mij in herinnering heeft gebracht. Zolang ik die woorden in gedachten houd moet ook dat gemene zusje vertrekken. En het is de Geest die mij die woorden doet uitroepen:

“…het jaar van het welbehagen van de Here en de dag van de wraak van onze God; om alle treurenden te troosten; om aangaande de treurenden van Sion te beschikken dat hun gegeven zal worden sieraad in plaats van as, vreugdeolie in plaats van rouw, een lofgewaad in plaats van een benauwde geest, opdat zij genoemd worden eiken van de gerechtigheid, een planting voor de Here , om Hem te verheerlijken” (Jesaja 61: 3).

Of HCL zal blijven of niet is een zaak van God en niet van artsen, maar het zijn deze woorden die me helpen om Moe, Mat en Somber met Gods kracht te weerstaan.
Als Hij daardoor verheerlijkt wordt heeft HCL toch iets goeds gebracht.

1 gedachte over “HCL”

  1. Wat een bijzondere en krachtige beschrijving van de impact hiervan op je leven, hoe moeilijk het ook is. En wat een prachtige woorden uit het Woord van God die ademruimtegeven,vernieuwing en vertroosting door de pijn heen! Dankjewel Cees. voor je openhartigheid. Het heeft me geraakt en ook geholpen in mijn eigen situatie.

Reacties zijn gesloten.

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:

Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'

Exclusief: Gratis bijpassende boekenlegger cadeau!