Rozen tussen de rommel

Wanneer je in de tuin staat van de tweede Pastorie in Nijkerk, vallen je een aantal dingen op. Allereerst het onkruid dat overal opspringt en woekert. En dan de rommel die her en der ligt verspreid. Oude planken en emmers, resten van stellingen, gereedschap en ergens in een hoek staat een verlaten bouwkeet. Achtergelaten door bouwlieden die in het pand in de Kloosterstraat achter de Pastorie gewerkt hebben. 

Maar je ziet ook wat anders. Tussen de struiken en bomen staat de rozenstruik prachtig in bloei. Ook bij de ingang van de garage annex schuur bloeien de witte en rode rozen. Het is een groot contrast met de rommelige omgeving, maar ze laten zich door de warboel en de troep niet tegenhouden om hun kleuren in de tuin te laten zien. Rozen tussen de rommel.

De tuin van de Pastorie staat symbolisch voor een mensenleven dat door allerlei processen gaat. Soms is dat een bouwproces, dat naar je eigen inzichten te traag verloopt. Maar de Timmerman neemt er de tijd voor. De bouwkeet blijft staan, omdat Hij nog niet klaar is en Zijn gereedschap en materialen liggen verspreid door je leven. In je achtertuin zie je bij de buren hoe Hij iets moois heeft gebouwd, maar bij jou is het nog een rommeltje. En ergens hoor je de stem van de Aannemer: ‘voor alles is een vastgestelde tijd..een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen…’

Soms zie je in je leven steeds weer onkruid opkomen, terwijl je dacht dat het verwijderd was. Maar ergens onder de grond zijn er nog wortels achtergebleven, waardoor het toch weer de kop opsteekt. De Tuinman moet weer langskomen, om het werk grondig af te maken. Terwijl jij je irriteert aan de wildgroei, hoor je Hem zingen: ‘er is een tijd om te planten en een tijd om het geplante uit te trekken…er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel… ‘ 

Gelukkig staan er altijd rozen in elke tuin. Rozen tussen de rommel en het onkruid, als teken dat er altijd iets tot bloei komt. Zelfs tijdens het bouwen en tijdens het onkruid wieden. Op een onverwachts moment wordt zichtbaar waar eerder gesnoeid en gezaaid is. Dan komt het erop aan waar je focus ligt. Kijk je naar de rommel en het onkruid of zie je het werk waar de Tuinman al is geweest? Want de rozen zijn een teken, dat Hij af zal maken waar Hij begonnen is. ‘Hij heeft alles op Zijn tijd mooi gemaakt.’ Dat is iets wat we vaak nog moeten leren, maar waar we ons ook aan vast mogen houden: Alles wordt mooi gemaakt, alles wordt nieuw, maar op Zijn tijd. En alles wat Hij van ons vraagt is overgave en geduld. En in die tussentijd geeft Hij de rozen als een stil teken van hoop en verwachting.

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:

Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'

Exclusief: Gratis bijpassende boekenlegger cadeau!