Alle tranen gedroogd

We maken in ons leven veel dingen mee. Blije momenten en periodes van rouw en verdriet. Bergen en dalen. God is in al die momenten dichtbij en kent die emoties. Wij hebben niet een God Die veraf toeziet, maar Eén Die mens is geworden en ook Zelf de blijdschap en pijn heeft ervaren. Er staat over Jezus geschreven: ‘In de dagen dat Hij op aarde was, heeft Hij met luid geroep en onder tranen gebeden en smeekbeden geofferd aan Hem Die Hem uit de dood kon verlossen. En Hij is uit de angst verhoord’ (Hebr. 5: 7).

Als er verdriet is, kan je het best getroost worden door Iemand die hetzelfde heeft doorleefd en begrijpt waar je doorheen gaat. Dan zijn woorden niet nodig, en kunnen zelfs teveel zijn. Dan is de aanwezigheid van die Ene voldoende. David zingt in één van zijn Psalmen: ‘U hebt mijn omzwervingen geteld; doe mijn tranen in uw kruik. Staan zij niet in Uw register?’ (Psalm 56: 9).

Er is geen ogenblik dat God van ons wijkt en ons alleen laat in onze zoektocht naar antwoorden. De tranen die daarbij gevloeid zijn, heeft Hij opgevangen. Dat betekent dat ze nooit tevergeefs zijn geweest. ‘Wie het zaad draagt en dat zaait, gaat al wenend zijn weg; maar hij zal zeker terugkomen met gejuich, en zijn schoven dragen’ (Psalm 126: 5).

Niet altijd worden de omstandigheden veranderd, maar de wetenschap dat Hij daarin is geeft kracht en troost. Toen Jezus in tranen en smekingen was in Gethsemané werd het Kruis niet weg genomen, maar Hij werd wel verlost uit Zijn angst. Er staat: ‘En aan Hem verscheen een engel uit de hemel, die Hem versterkte’ (Lukas 22: 43).

Zo wil God Zijn engelen uitzenden, om ons te ondersteunen en is de Geest in ons als Trooster werkzaam. En straks komt de dag dat Hij de kruik met onze tranen zal breken, en wij de antwoorden op alle ‘waaroms’ niet meer nodig hebben. Dan heeft Hij alle tranen gewist en mogen we juichen voor Zijn troon. Wat een dag zal dat zijn!

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'