Alles op Zijn tijd

In deze tijd waarin we leven, en zeker in onze westerse moderne maatschappij is het wachten een moeilijk ding. Veel dingen zijn gebaseerd op snelheid, haast en strakke deadlines. Het duurt ons al vaak te lang als we bij het boodschappen doen in een rij bij de kassa moeten staan.
In de bijbel zien we dat God alle tijd in handen heeft en ook op een andere manier met de tijd om gaat. ‘Want duizend jaren zijn in Uw ogen als de dag van gisteren, wanneer die voorbijgegaan is, of als een wake in de nacht’ (Psalm 90: 4).

Als wij iets verlangen en om iets bidden, dan willen we die gebeden zo snel mogelijk verhoord zien worden. Soms gebeurt dat ook en komt God ons tegemoet, maar heel vaak is het anders. Dan laat God ons wachten en moeten we leren om onze wensen en verlangens over te geven aan Hem. Loslaten en vertrouwen zijn de twee elementen die verbonden zijn met wachten.

Abraham kreeg de belofte dat er een groot volk uit hem voort zou komen, maar het wachten duurde hem en Sara te lang. In overleg met Sara had Abraham gemeenschap met zijn slavin Hagar en was hij 86 jaar toen IsmaĆ«l daaruit werd geboren. Maar dat was niet zoals God het bedoelde. Toen Abraham 99 jaar was, openbaarde God hem dat hij nog een jaar moest wachten. Uiteindelijk was Abraham 100 jaar toen Sara zwanger werd: ‘en ze baarde Abraham een zoon in zijn ouderdom, op de vastgestelde tijd die God hem genoemd had’ (Gen. 21: 2).

Gods vastgestelde tijd is heel vaak niet de onze. Daar moeten we mee leren omgaan. Daarbij zullen we zien dat Gods vastgestelde tijd wel altijd de beste tijd is. Niet alleen omdat Hij alles overziet, maar ook omdat het Hem er vooral om gaat hoe ons karakter wordt gevormd en ons geloof kan groeien.
Wachten brengt ons tot overgave. Als we zingen of bidden: ‘Heer, ik geef mijzelf aan U’ dan leggen we onze verlangens in Zijn handen. Dan geven we God geen deadline waarop onze vragen beantwoord, onze gebeden verhoord en onze wensen vervuld moeten zijn. Maar dan eren we Hem om Wie Hij is en danken we Hem voor wat Hij op Zijn tijd zal doen. Dat is ware aanbidding.

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'