Beken op de berg

De oorsprong van een grote rivier ligt soms bij een bron hoog in de bergen. Om daar te komen vergt wel wat klim en klauterwerk. In de Bijbel zien we vaak de bergen als een metafoor voor de plek waar we dicht bij God kunnen komen. Dichtbij de Bron. Jezus trok zich vaak in de bergen terug om Zijn Vader te zoeken. Mozes en Elia vonden God op de Horeb. Daar waren ze niet zomaar. Het kostte hen behoorlijk veel kracht, tijd en moeite om daar te komen.

Jesaja zegt dat daar in de bergen, beken en waterstromen zullen zijn op de dag van de grote slachting, wanneer de torens zullen vallen. Deze uitspraak kan (zoals vele bijbelse teksten) op verschillende manieren uitgelegd worden. Het kan verwijzen naar het verleden, heden en de toekomst. Het verleden is de tijd van Jesaja, waarin de profeet spreekt over de dag dat Assyrië zal worden verslagen en God een periode van herstel aankondigt. De toekomst verwijst naar de dag van Gods oordeel, wanneer alle koninkrijken van de wereld zullen vallen en Gods rivier van leven een nieuwe tijd laat aanbreken.

Maar de woorden van Jesaja zijn ook voor vandaag. De torens zijn dan de obstakels in ons leven, die een overwinnend leven met Christus in de weg kunnen staan. Onze tocht om dichtbij God te komen, onze Bron van leven, leidt door de bergen van het leven waar hoge torens kunnen staan. Het zijn als de reuzen die het volk Israël in het beloofde land angst aanjoegen.

Soms moeten we eerst onze reuzen verslaan om bij de Bron te kunnen komen. Die reuzen of torens kunnen namen dragen als “Vermoeidheid”, “Bezorgdheid”, “Onzekerheid”, “Twijfel” of “Angst”, waardoor je belemmerd word om de Bron te vinden. Maar er is een manier om die reuzen te verslaan. Toen David de reus Goliath moest verslaan ging hij eerst naar de rivier en vond daar een paar stenen voor zijn slinger. Met die stenen wist hij Goliath te doden.

Als we bij de Bron willen komen, zullen we de rivier in moeten gaan. Daar zal de Geest ons de juiste middelen geven om reuzen te verslaan en torens te laten vallen. Hoe meer we ons door de rivier van God mee laten nemen, des te dichter komen we bij de Bron. Zijn waterstromen werpen alle torens omver. Kom, zet je voet maar in het water…

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:

Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'

Exclusief: Gratis bijpassende boekenlegger cadeau!