Een goed begin is het halve werk

’s Morgens hoort U mijn stem, Heere;
’s morgens leg ik mijn gebed voor U neer en zie ik naar U uit.
(Psalm 5: 4)

Er zijn mensen die zonder ontbijt de dag in gaan. Er zijn anderen die niets kunnen doen zonder dat ze eerst ’s morgens stevig getafeld hebben. Het lichaam heeft immers voedsel nodig. Geestelijk is dat niet anders.
Ons geestelijk voedsel bestaat uit stil worden en uitzien. Zoals David dat beschrijft in zijn Psalmen: ‘In de morgen leg ik mijn gebed voor U neer en zie naar U uit.’

Wat is erop tegen, om in de stilte van de vroege ochtend, een moment te nemen en alles van de komende dag in Gods hand te leggen? Misschien zeg je: ‘daar heb ik geen tijd voor’. In deze tijd zijn ‘haast’ en ‘geen tijd’ veel gebruikte woorden. Toch is ‘onthaasting’ meer dan een jaarlijkse vakantie. Het begint bij elke ochtend een kort moment nemen voor reflectie en ‘stil zijn’. 

Waarom dat nodig is? Omdat we in onze gejaagdheid te snel zijn in spreken, te snel in handelen en nog sneller met onze gedachten. Voordat je het weet zijn er dingen gezegd en gedaan die achteraf bezien beter hadden gekund. Voordat je er erg in hebt, heb je gedachten toegelaten die gebaseerd zijn op vooroordelen en misvattingen.

God kent ons beter dan dat wij onszelf kennen. David wist dat. Daarom was zijn gebed: ‘Heer, leid mij in Uw gerechtigheid, maak Uw weg vóór mij recht’ (Psalm 5: 9).
Dat voorkomt het risico om verzeild te raken op kronkelwegen en zijpaden die een hoop vertraging kunnen geven. Bovendien kan je dan verrast worden door onverwachte ontmoetingen, spontane ingevingen en plotselinge mogelijkheden, waardoor je iets voor een ander kunt betekenen. Want de bijbel zegt dat Zijn barmhartigheden niet opgehouden zijn, maar dat ze elke morgen nieuw zijn (Klaagliederen 3: 23).

Daarom mogen we naar Hem uitzien. Ons leven in Zijn handen leggen en Hem danken voor elke nieuwe ochtend. Veel tijd hoeft dat niet te kosten. Gewoon even een kort moment van stil worden, onze blik naar Hem wenden en zeggen: ‘Dank U Heer voor deze nieuwe dag. Ik heb plannen en afspraken maar ik leg ze in Uw handen. Leid mij in wijsheid, behoed mij voor verkeerde keuzes en help mij om de juiste weg te nemen vandaag’.   
Je zult verbaasd zijn wat zo’n simpel gebed kan uitwerken.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Boek 'Als God Spreekt'

Pre-order: Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'