Een hogere weg

Als je in de sport wilt scoren, moet je soms schijnbewegingen maken, om de tegenstander te passeren. Als in een oorlog de vijand overwonnen moet worden, worden er soms verrassingsaanvallen gedaan.
In WO II was de aanval van Japan op de marinebasis van Pearl Harbour een totale verrassing voor de Amerikanen, waardoor de wereldoorlog een feit was. Een aantal jaren later werden de Duitsers overrompeld door de landing op de kust van Normandië door de geallieerden en werd dat een keerpunt in de oorlog.

Zo doet God soms ook onverwachtse dingen om de tegenstander op het verkeerde been te brengen. De opstanding van Jezus was zo’n gebeurtenis die alle duistere machten deed sidderen. Het was volbracht, de overwinning was een feit.

God kan ook dingen in ons leven doen die wij niet verwachten. Mooie dingen als genezingen, of mensen die bevrijd worden of tot geloof komen en veranderen. Dat wat wij niet voor mogelijk hadden gehouden kon God tot stand brengen.

Maar er kunnen ook gebeurtenissen zijn die we niet begrijpen en ons kunnen verwarren. Als de dingen anders lopen en onze gebeden niet verhoord worden zoals we dachten. We zijn namelijk geneigd om veel dingen zelf in te vullen, maar, zoals Paulus zegt: ‘Hij is bij machte te doen ver boven alles wat wij bidden of denken’ (Efez. 3: 20).

Zijn werkwijze gaat ons denken te boven. God ziet de dingen in een ander perspectief. En op de momenten dat het anders loopt, moeten wij leren om Hem te vertrouwen en onze eigen ideeën loslaten. Dat heet overgave. Beseffen dat Gods weg hoger en beter is omdat Hij alles beter overziet dan wij. Dat is een leerproces waarin we Hem stap voor stap beter mogen leren kennen, ook al blijven sommige dingen voor ons een mysterie. Overgave en loslaten laat je groeien in geloof, zoals in dat oude lied klinkt: ‘Gods weg is de beste, de beste altijd.’

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'