Een Plan voor het leven

Iemand zei eens: ‘God heeft een plan met elke man, met elke vrouw, dus ook met jou.’
Voor de één is het gemakkelijker om dat plan te ontdekken, dan voor de ander. Er zijn mensen die als kind al weten waar zij voor geboren zijn, er zijn anderen die hun hele leven in een zoektocht zijn.

Je kunt al heel jong een droom hebben, maar dan kan het nog jaren duren voordat die droom werkelijkheid wordt. Jozef droomde in zijn kinderjaren dat hij een vooraanstaande positie zou krijgen, maar hij moest eerst door de diepte heen, voordat hij op die plaats was. Dat hoeft niet altijd zo te gaan, maar God wil ons wel leiden en vormen, zodat we in dat plan passen, wat Hij voor ogen heeft.

Jesaja heeft het over opstandige mensen die hun eigen plan trekken. Dat is een keuze, want we zijn vrij om te beslissen. God heeft ons niet als marionetten bedoeld, maar Hij is wel onze Maker, en weet het beste wat onze kwaliteiten en talenten zijn.
‘Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij allen werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet één van hen bestond’ (Psalm 139: 16).
Hij kende ons al voordat wij er waren, daarom kunnen we het beste aan Hem vragen dat Hij ons Zijn weg wil laten zien.

‘God is getrouw, Zijn plannen falen niet’ is een oud lied, maar wel waar. Hij kent ons verleden en overziet de toekomst. Niet altijd is het duidelijk welke weg je moet inslaan, maar als je er eenmaal voor gekozen hebt om je over te geven aan Hem, dan zal Hij je leven leiden. En wel op zo’n manier, dat je soms verbaasd staat hoe sommige puzzelstukjes samenvallen. Achteraf mag je dan de rode draad in je leven zien en kan je zeggen: “Hij heeft mij geleid terwijl ik het niet zag, maar een beter plan kon ik niet bedenken.”
‘In het hart van de mens zijn veel plannen, maar de raad van de Here die houdt stand’ (Spr. 19:21)

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'