Op een hoger niveau

Het sterven van Jezus wordt ook wel het ‘plaatsvervangend lijden’ genoemd. Zoals Jesaja het omschreef: ‘onze ziekten heeft Hij op Zich genomen, ons leed heeft Hij gedragen, Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden verbrijzeld’ (Jesaja 53: 4).

Het is aan mensen die dat niet geloven moeilijk in een paar woorden uit te leggen hoe dat kan en wat dat betekent. Wel is in een paar woorden te vertellen waarom Hij dat gedaan heeft: uit Liefde en Genade. Hij heeft de dood overwonnen, zodat wij konden leven. Hij is door de benauwdheid gegaan zodat wij in de ruimte konden komen.

De gevolgen van de dood en opstanding van Jezus zijn enorm voor de mensheid. Het heeft namelijk een groot ‘omkeereffect’ op ons leven. Betekent dit dat het ons voortaan alleen maar voor de wind gaat? Nee, maar Hij heeft ons verplaatst naar een ander geestelijk niveau, waardoor we uit elke situatie als overwinnaars tevoorschijn komen. Want door de allesovertreffende kracht van God kunnen we verdrukt worden, maar zijn we nooit benauwd, kunnen we vervolgd worden, maar zijn we nooit verlaten (2 Kor. 4: 8,9).

De Geest in ons tilt ons boven de omstandigheden uit, waardoor we niet meer geleid hoeven te worden door onze emoties. Hij plaatst onze voeten stevig op de Rots. Dan kunnen golven daarop beuken, maar wij zijn onwankelbaar. De vreugdeolie waar Jesaja over spreekt is het werk van Gods Geest in ons hart, wat in situaties van rouw en verdriet een enorme kracht vrijzet. Dat is de opstandingskracht van Jezus die we met ons mogen meedragen. De kracht waardoor elke geest van benauwdheid moet wijken.
Laten we daarom elke dag dat ‘lofgewaad’ aantrekken en de sieraden omdoen die Hij ons aanreikt. Ze liggen voor ons klaar…

 

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'