Een rijk gedekte tafel

Wie houdt er niet van een heerlijke overvloedige maaltijd met een goed glas wijn daarbij? Jesaja profeteert over een feestmaal waar geen restaurant met Michelin-sterren tegenop kan. Dat is de maaltijd die de Heer Zelf zal aanrichten aan het einde ter tijden, wanneer Zijn Plan is vervuld.

Ook hier wordt de beste wijn tot het laatst bewaard. Belegen, gerijpte wijnen, zijn wijnen die al vele jaren lagen te wachten op dit tijdstip. Het schenken van die wijn geeft aan dat de tijd van wachten voorbij is. De tijd waarin de druiven geperst zijn en de tijd waarin de wijn lange tijd opgeslagen lag is voorbij. De tijd van verlossing en vreugde is aangebroken. Ook in Openbaring 19 beschrijft Johannes dat feestmaal waar we de overwinning mogen vieren.

Naast de wijn mogen we die feestmaaltijd zien als symbool voor de zegeningen van God. Er wordt gesproken over uitgelezen gerechten vol met merg. Dat betekent dat er geen schaarste is, want God zegent overvloedig. Er is altijd meer dan genoeg. Toen het volk Israel in de woestijn manna kreeg, hielden ze over. Toen Jezus het volk voorzag van brood en vis, bleven er 12 manden vol brood over (Joh. 6: 13). Soms moeten we echt genezen of bevrijd worden van een geest van armoedig denken, waarin we geloven dat Hij net aan voldoende geeft. Nee! God zegent overvloedig!

Op alle momenten van ons leven nodigt Hij ons uit en voorziet Hij in alles wat in grote mate kracht en vreugde geeft. Zowel op de berg (Jesja 25) als in het dal (Psalm 23), waar Hij de tafel gereed maakt voor de ogen van onze tegenstanders. Daar waar we Hem het meest nodig hebben, daar zegt Hij: Kom bij Mij aan tafel.
O kom, eet en drink, en laat uw ziel vreugde scheppen in de overvloed! (Jesaja 55: 2). Er is meer dan genoeg!

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'