Rood en wit

Als wij denken in tegenstellingen, dan denken we aan zwart en wit. God denkt in andere kleuren. Datgene wat zuiver is wordt wit, maar het verkeerde, de zonde, is rood als scharlaken of karmozijn. Rood is ook de kleur van liefde, van hartstocht en passie. Het is bijzonder om te bedenken dat de kleur van zonde, zoals God dat ziet, diezelfde kleur heeft. Dat komt, omdat rood ook de kleur is van het bloed dat gevloeid heeft om alles wat verkeerd is, alles wat dood voortbrengt, weg te vagen. De liefde van God is roodgekleurd door het bloed van Jezus wat de zonde heeft weggenomen.

Wat is zonde? Zonde is het als iets of iemand niet tot zijn doel of bestemming komt. In feite heeft Jezus ons weer terug gebracht in onze bestemming om God als liefhebbende Vader te kennen. Daar is een hoge prijs voor betaald. Daar is een offer voor gebracht. Rood is de kleur van genade om ons bij het kruis te brengen, waar dat offer werd gebracht. Gods tranen vloeiden bij het kruis, om ons hart weer zuiver en wit te maken, zodat we alles weer helder zien.

Wit is eigenlijk geen kleur. Wit is een samenvoeging van alle kleuren, zoals ze zichtbaar zijn in een regenboog. Een regenboog ontstaat waar het witte licht van de zon door de regen wordt ‘gebroken’. Gods tranen bij het kruis zorgen ervoor dat de kleuren die in ons zijn gelegd zichtbaar worden, zodat we tot ons doel kunnen komen.
Rood en wit horen bij elkaar, zoals het kruis bij de regenboog en de regenboog altijd weer wijst naar dat kruis. Daar waar Hij ons leven kleurrijk maakt.

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'