Rusten in het Dal van Achor

Het Dal van Achor is een bekende, misschien wel beruchte plaats in de geschiedenis van het volk Israël. Het is de plek waar Israël een nederlaag leed, nadat zij eerst een geweldige overwinning hadden behaald bij Jericho. Bij Jericho hadden ze gezien hoe God met hen was en hoe de dikke muren op wonderlijke wijze waren ingestort, zodat zij de stad konden innemen. Daarna trokken zij op naar Ai, maar daar ging het mis en werd het leger van Jozua verslagen. De oorzaak lag in de ongehoorzaamheid van Achan, die de stad Jericho had geplunderd tegen Gods wil in. Achan werd gestenigd en de plaats werd hiernaar vernoemd als het Dal van Achor (Jozua 7: 26).

Later koppelde God echter een belofte aan deze plaats. Het zou niet alleen een trieste herinnering blijven, maar het Dal van Achor zou ook de deur worden naar het beloofde land, een deur naar de beloftes van God: ‘Ik zal haar daarvandaan haar wijngaarden geven, en het Dal van Achor tot een deur van hoop, daar zal zij zingen als in de dagen van haar jeugd’ (Hosea 2: 14).

De profeet Jesaja spreekt nu niet alleen over hoop, maar ook over een ‘rustplaats voor rundvee, voor ieder die God heeft gezocht’.
We kennen misschien allemaal wel een Dal van Achor in ons leven. Een plek van teleurstelling, omdat het eerst allemaal heel goed leek te gaan. We hebben een ‘Jericho-ervaring’ gehad, waarbij God zo dichtbij was en Zijn kracht heeft laten zien. Maar daarna hebben we heel hard moeten werken en strijden, zonder enig resultaat. Een Dal van Achor vol met stenen. Maar dan zegt God: ‘Geef niet op, dat wat Ik beloofd heb zal komen. Ik geef niet alleen hoop, maar je mag ook tot rust komen. Laat los en laat Mij je opnieuw vullen met geloof en nieuwe kracht. Ik maak jouw Dal van Achor tot een rustplaats.’

Dan is het een kwestie om dat woord ook te ontvangen en te aanvaarden. Leg alle teleurstellingen en worstelingen neer bij Hem en Hij zal die Rustplaats voor je zijn.

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'