Vruchten van de woestijn

Een woestijn is niet echt een aangename plaats om er lang te verblijven. Het is meestal een dorre, droge en zeer warme plaats. Een moeilijke periode in ons leven noemen we niet voor niets een woestijnperiode. Momenten waarin we worstelen met onszelf, met anderen of met God. Waarin we vragen hebben zonder antwoorden en gebeden die niet verhoord lijken te worden. Elk mens kent die perioden wel, en zou deze eigenlijk het liefst willen vermijden of, wanneer we daarin zijn beland, zo snel mogelijk daaruit getrokken willen worden.

Toch heeft zo’n periode goede kanten. Jesaja profeteert dat in die woestijn bijzondere bomen en struiken worden geplant. Daarmee wil hij zeggen dat in die droge tijden in ons leven, eigenschappen kunnen groeien en ontwikkelen, die van groot belang kunnen zijn in ons verdere leven.

Zowel de ceder, de acacia als de mirt zijn bomen en struiken die altijd groen blijven. Haar hout is duurzaam en bevat oliën met verschillende eigenschappen. De olie van cederhout zorgt er op een natuurlijke wijze voor dat het hout bestand is tegen rot, schimmel en insecten en haar sterke geur is onaangenaam voor motten. De olie van de acacia wordt gebruikt als smaakstof in voedsel en de olie van de mirt wordt toegepast in de parfumindustrie.

Zo vormt Gods Geest ons in die moeilijke perioden van ons leven, en zorgt Hij er niet alleen voor dat we sterker worden, maar ook bruikbaar. Hij maakt ons scherp en weerbaar, zodat de tegenstander ons niet meer kan raken of steken. Daarnaast mogen we ‘voor God een aangename geur zijn van Christus’ (2 Kor. 2: 16), en mogen we smaakmakers zijn, zodat onze omgeving de liefde van God kan proeven.

Wat zijn woestijnperiodes daarom onmisbaar in ons leven! Telkens als we daarin terecht komen, mogen we bemoedigd worden door de wetenschap dat de Geest dan weer een nieuwe voorraad van Zijn olie in ons uitgiet. Zowel voor onszelf als voor anderen.
‘Wie is zij die daar komt uit de woestijn als een zuil van rook, in een wolk van wierook en mirre, in een geur van kostbare kruiden?’ (Hooglied 3: 6)

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'