Wachten maakt je sterk

Er is een tijd om in beweging te komen, maar er is ook een tijd om te wachten. Toen David streed met de Filistijnen raadpleegde hij God welke strategie hij moest volgen. Soms zei God: trek op, je zult ze verslaan. Een andere keer moest David een omtrekkende beweging maken en wachten totdat hij ‘het geluid van voetstappen in de toppen van de moerbeibomen hoorde’ (2 Sam. 5: 23-24). Op dat moment ging Gods hemelse leger voor hem uit.

We kunnen niet alles zien wat God doet, daarom last Hij momenten in dat we moeten leren wachten. Zodat we Hem niet in de weg lopen en leren te luisteren. Er zijn zelfs momenten waarop God zegt: ‘Geef het op, staakt de strijd en weet dat Ik God ben’ (Psalm 46: 10). ‘Laat los waar je zo krampachtig aan vasthoudt. Laat Mij God zijn en dat doen wat nodig is.’

Wachten kan heel moeilijk zijn omdat je het dan uit handen moet geven. We willen alles zo graag zelf onder controle houden. Juist in de momenten van stille overgave en loslaten kan Hij meer doen dan wij beseffen. Zoals bij David kan Hij ons in de stilte laten weten hoe wij het anders moeten aanpakken. Soms is het nodig om ‘een omtrekkende beweging te maken’ zodat we de situatie in een ander licht kunnen bekijken.

Laat het ‘ruizen in de moerbeibomen’ niet aan je voorbijgaan. Als we de tijd nemen om te wachten, zullen we meer oog krijgen voor wat God doet. Als wij wachten krijgt Hij ook de gelegenheid om ons te versterken. Als we voortdurend in beweging zijn, blijven werken, worstelen of strijden, dan putten we onszelf en onze mogelijkheden uit. ‘Wacht op de Here, wees sterk en Hij zal uw hart sterk maken; ja, wacht op de Here’ ((Psalm 27: 14).

 

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'