Zekerheid of avontuur?

We bouwen in ons leven heel wat zekerheden in, en verzekeringsmaatschappijen varen daar wel bij. We houden zo iets achter de hand, voor het geval we brand krijgen, een ongeluk, ziek worden of dood gaan. We hebben een pensioen opgebouwd, zodat we ook zeker zijn van een inkomen op onze oude dag. Al die ingebouwde zekerheden kunnen ons ook vast zetten en ons belemmeren om in geloof uit te stappen wanneer God dat van ons zou vragen.

In het verhaal van de rijke jongeman is dat heel duidelijk te zien. Bij hem was het geld een blokkade om Jezus te volgen. Heel snel kunnen we die jongen dan veroordelen omdat hij niet alles voor Jezus over had, maar in alle andere dingen deed hij alles wat God van hem vroeg. En Jezus had hem lief (Marc. 10: 21). Het was uit die liefde dat Jezus hem prikkelde om nog een stap verder te gaan.

Het is dezelfde liefde, dat Hij ook ons uitdaagt om te ontdekken hoe diep onze liefde voor Hem is. Maar ook hoe groot ons geloof is en in hoeverre we Hem durven te vertrouwen. En dan botsen we al snel tegen onze zelf ingebouwde grenzen op. Ben je bereid om je baan, je familie, je huis of je geld op te geven als Hij dat zou vragen?
Durf je jouw voet op het water te zetten en uit je veilige comfortzone te stappen?

In de tijd van Jesaja zochten de koning en het volk Israël hun zekerheid bij een bondgenootschap met Egypte. Hoewel God hun Beschermer wilde zijn, werd naar Hem niet gevraagd. Zo kunnen zichtbare zekerheden in ons leven aantrekkelijker zijn, en eenvoudiger in te bouwen, dan te vertrouwen op de onzichtbare hand van God.
Hoe ver durf je te gaan als God een deur zou openen en je zou uitnodigen om een nieuw avontuur in te stappen?

Plaats een reactie

Boek 'Als God Spreekt'

Nu verkrijgbaar:
Bijbels dagboek 'Als God Spreekt'